Αποσπάσεις εκπαιδευτικών για τις ανάγκες των δημοσίων ΙΕΚ

Αποσπάσεις εκπαιδευτικών για τις ανάγκες των δημοσίων ΙΕΚ

Αρ. Πρωτ. 23457/23.09.2011

Προς Υπουργό:

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Το Υπουργείο Παιδείας υπό τις εντολές και τις οδηγίες της Τρόικα εφαρμόζει μια ανεύθυνη πολιτική στον τομέα της παιδείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ελάχιστες αποσπάσεις εκπαιδευτικών ως διοικητικό προσωπικό, που πραγματοποιήθηκαν στα δημόσια ΙΕΚ. Τα ΙΕΚ είναι αδύνατον να λειτουργήσουν με ελάχιστους υπαλλήλους, καθώς σε κάθε ΙΕΚ λειτουργούν τέσσερα βασικά τμήματα (γραμματεία, οικονομικό, τμήμα κατάρτισης, τμήμα πρακτικής άσκησης). Συνεπώς, είναι εξαιρετικά δύσκολη η λειτουργία τους, όταν δεν υπάρχουν διοικητικοί υπάλληλοι. Ένα επιπρόσθετο πρόβλημα, που επιτάσσει την απόσπαση εκπαιδευτικών, είναι οι εκκρεμότητες των πρώην Ο.Ε.Ε.Κ., που δεν έχουν ρυθμιστεί, εξαιτίας του μειωμένου προσωπικού και όχι εξαιτίας των διευθυντών, όπως ισχυρίζεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου.

Η ενίσχυση των δημοσίων ΙΕΚ με συμπληρωματικές αποσπάσεις εκπαιδευτικών είναι απαραίτητη, ειδάλλως θα μεγιστοποιηθούν τα προβλήματα και οι αγκυλώσεις στην λειτουργία τους. Η ομαλή τους λειτουργία μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με την ενίσχυση του προσωπικού. Δυστυχώς όμως, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει θέσει σε δεύτερη μοίρα το αγαθό της παιδείας, θυσιάζοντάς την στο βωμό της μνημονιακής πολιτικής που η ίδια ακολουθεί.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να προβεί σε συμπληρωματικές αποσπάσεις εκπαιδευτικών ως διοικητικό προσωπικό στα δημόσια ΙΕΚ, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία τους;